top of page

Witloof-hespenrolletjes of witloof-zalmrolletjes

Dit is een typisch Belgisch gerecht maar iedereen heeft zo zijn eigen manier om het te maken. Aangezien ik liefst lichte gerechten maak, kies ik dus ook om hier geen bechamelsaus te gebruiken. Zelf eet ik geen vlees dus ik maak altijd twee versies, eentje met gekookte ham en eentje met gerookte zalm. Meestal wordt dit geserveerd met aardappelpuree.

Voor 4 personen:

8 stronkjes witloof 3 potjes Alpro soja cuisine (light) 1 el philadelphia met kruiden (light) 1 zakje gemalen kaas naar keuze (light) 1/2 bouillonblokje tuinkruiden 1 el maizena express (bindmiddel voor witte sauzen) peper en zout naar smaak

gerookte zalm in schijven gekookte ham in schijven

Voor de puree: 1,5 kg aardappelen 2,5 dl magere melk 1 klein klontje boter een scheut goeie olijfolie peper en zout naar smaak nootmuskaat indien gewenst

Schil de aardappelen en snijd ze in de helft of nog wat kleiner. Stoom de aardappelen in een stomer, de mijne is een multigourmet van Braun, dus niks fancy. Haal de buitenste bladeren van het witloof, snijd een stuk van de onderkant en snijd de kern eruit. Leg het witloof in een ander stoombakje dat je bovenop de aardappelen zet. Stoom alles samen ongeveer 30 min.

De saus: Doe de Alpro soja cuisine in een kookpot, voeg bouillonblokje, philadelphia en kaas toe. Hou nog wat kaas over om te gratineren. Blijf de saus roeren, als het bijna kookt voeg je maïzena express toe. Peper en zout naar smaak.

Als het witloof gaar is, laat eventjes uitlekken en rol ze dan in de ham of gerookte zalm schijven. Leg ze in een vuurvaste kom en giet er de saus over, daarover de rest van de kaas strooien en eventjes in de oven onder de gril laten gratineren zodat je een goudgeel korstje krijgt.

Terwijl plet je de aardappelen in een kom met een pureestamper. Voeg melk, boter en olijfolie toe en roer tot je een mooie puree krijgt. Peper en zout naar smaak en indien gewenst ook nog wat nootmuskaat. Je zou hierover ook nog wat paneermeel kunnen strooien en enkel blokjes boter en ook mee onder de grill zetten om een mooi korstje op de puree te krijgen.

Comments


bottom of page