top of page

Stoofvlees met frieten…


Het stoofvlees: 1 kg rundsvlees in blokjes (stoofvlees) 2 kleine of 1 grote ui fijngesneden 1 El boter 1 of 2 sneetjes wit of grijs brood Donker tafelbier + 1 klein flesje trappist bier Zwarte peper en zout stoofvlees-kruiden verkrijgbaar bij de slager of ook in de supermarkt mosterd 1 of 2 laurierblaadjes Een zware kookpot (bvb. Le Creuset)

Smelt de boter in de stoofpot en laat de boter bruinen. Kruid het vlees met de stoofvlees-kruiden, peper en zout. Voeg het vlees bij de boter en bak dit een beetje aan. Dan voeg je de uien toe en de laurierblaadjes. Laat een paar minuutjes stoven. Smeer mosterd op de sneetjes brood en leg ze bovenop het vlees. Giet het bier op het brood in de pot tot alles bijna onder staat. Doe het deksel op de pot en laat enkele uren stoven op een laag vuur. Af en toe even roeren en indien nodig meer bier bijgieten Op het einde, roer je alles goed om en je zal zien dat de saus gebonden is door het brood. Sommigen voegen ook nog luikse siroop toe. Dat kan je dan ook op een sneetje brood smeren en zo in de pot doen.

 

Mayonaise: 1 ei Arachide olie of zonnebloemolie zout, peper een scheutje azijn een tl mosterd

Neem een smalle hoge pot en doe hierin het ei voeg een snuifje zout en peper toe een scheutje azijn en de mosterd gebruik een mixer voeg heel voorzichtig kleine hoeveelheden olie toe terwijl je mixt tot je een stevige mayonaise krijgt.

 

Tartaar saus: 1/2 El kappertjes (in azijn, niet de gezouten) 1 El zure augurkjes 1 sjalot fijngesneden peterselie fijngesneden mayonnaise

Snijd alle ingrediënten fijn met een blender of mixer en voeg toe aan de mayonaise.

 

Witloof: Snij het witloof fijn, besprenkel met wat citroensap, voeg enkele lepels mayonaise toe, wat zwarte peper en fijngesneden peterselie. (nog een tip van een vriend, voeg wat koriander toe)

 

Frietjes volgens Jeroen Meus: (dit hoef ik belgen niet uit te leggen, een echte belg weet hoe dit moet, maar toch): 1 kg aardappelen ‘Bintje’ Frituurpan met frituurolie

Schil de aardappelen en snij ze in gelijke frieten, ze moeten niet dun zijn, perfecte Belgische frieten zijn 13mm dik.

Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.

Verwarm de olie voor tot 140°C Bak de frieten in kleine hoeveelheden voor een eerste keer.

Dan de olie verder verwarmen tot 180°C Bak de frieten in kleine hoeveelheden een tweede keer tot ze goudbruin en krokant zijn.

Serveer het stoofvlees met frieten, mayonaise of tartaar en witloof.


Comments


bottom of page