top of page

Gravlaks of Gravad Lax

Dit maak je al enkele dagen op voorhand, en de vis moet heel vers zijn. Het is een typisch Scandinavisch gerecht met rauwe zalm en dille. Kan als aperitiefhapje of als voorgerecht.

1kg hele verse zalmfilet met vel in twee gelijke stukken 1/3 kop zout (grof zeezout) 2/3 kop suiker veel verse dille zwarte peper een scheutje brandy

Leg de vis met het vel naar beneden in een platte schotel. Wrijf elk stuk vis in met een mengsel van zout en suiker, doe er daarna de zwarte peper op. Snijd de dille heel fijn en wrijf ook over de vis. Sprenkel wat brandy erover. Leg de twee stukken vis op elkaar, vel aan de buitenkant. Verpak in plastiekfolie en leg er gewicht op. Zet in de koelkast gedurende 2 à 3 dagen. Elke dag keer je de vis even om. Om zeker te zijn kan je de laatste dag de vis invriezen. Ontdooi voor je serveert en snijd met een fileermes dunne schijfjes van de zalm, de schijfjes mogen iets dikker zijn dan carpaccio.

Serveer met een stukje knäckebröd, een schijfje citroen, wat dille en eventueel enkele kappertjes. Hierbij hoort ook nog een mosterdsausje.

Mosterdsaus: 1 Tbsp dijon moster 1 Tbsp graanmosterd 1 Tbsp witte wijnazijn 1 Tbsp suiker 1 eidooier dille zwarte peper arachideolie

Doe de mosterd, witte wijnazijn, suiker, peper en eidooier in een pot, en klop alles door elkaar terwijl je zachtjes de olie toevoegt tot alles goed gebonden is. Eigenlijk net zoals handmatig mayonaise maken. Voeg op het einde de fijngesneden dille toe.

Commenti


bottom of page