top of page

Goudbrasem in de oven

Voor 2 personen: 2 goudbrasems (dorade) 6 à 7 aardappelen 1 venkel rozemarijn (vers of gedroogd) 1 plastic zak 1 ui 5 hele teentjes look 2 dl kippenbouillon 1 snuifje saffraanpoeder grof zeezout peper kruiden (kies je zelf, kan zijn tijm, rozemarijn of eender welk vers kruid je in huis hebt)

Gemengde sla enkele tomaten 1 sjalot in reepjes gesneden olijfolie van goede kwaliteit balsamico van goede kwaliteit peper en zout naar smaak

Schil de aardappelen en snijd ze in dikke frieten Snij de venkel in repen, hou het groen even opzij. Droog de aardappelstukjes en de venkel in een handdoek en daarna doe ze in de plastic zak. Voeg de rozemarijn toe en giet er goed wat olijfolie over. Knoop de plastic zak dicht en hussel alles goed door elkaar. Gooi dan alles in een grote ovenschotel zodat de bodem bedekt is. Zet dit in een voorverwarmde oven op 180°C. Dan ga je de visjes klaar maken. Ik koop meestal reeds schoongemaakte vissen, maar die zijn dan nog niet ontschubd. Het is absoluut belangrijk dat je de vissen ontschubt. Dit doe ik met een gekarteld mes, je houd de vis onder een koud lopend water en wrijft met het mes van de staart naar de kop toe. Dan knip je de vinnen weg, aan de zijkanten en de boven- en onderkant. Ik vond een stap-voor-stap uitleg op internet indien het je interesseert. In de buikholte duw je wat verse kruiden, ik gebruikte vandaag tijm en het groen van de venkel, en daarbij nog een heel teentje look per vis en grof zeezout. Doe er wat peper bovenop. Maak een beetje kippenbouillon met een bouillonblokje en voeg er de saffraan aan toe. Haal de schotel met aardappelen uit de oven, voeg er de, in reepjes gesneden, ui en de teentjes look aan toe en leg de vissen er bovenop. Giet wat bouillon in de buikholte en over de vissen en zet terug in de oven op 200°C. Laat nog ongeveer een kwartiertje bakken.

Terwijl maak je de sla aan. Een hele simpele sla is hierbij perfect. Gemengde sla, enkele tomaatjes in stukken, 1 sjalot in reepjes. In een kommetje meng je de goede olijfolie en balsamico, voeg peper en zout toe en roer goed door elkaar. Giet over de sla en hussel alles goed door elkaar.

De vis fileer je aan de tafel voor je gasten.

Comments


bottom of page