aug 212012
 

Edamame

Edamame zijn een soort van sojabonen. Je kan ze kopen in het vriesvak in de Oosterse supermarkt.
Kook ze gaar in gezouten water met een beetje steranijspoeder of 1 gedroogde steranijs.
Ze zijn gaar in ongeveer 8 minuten.
Giet ze af doe ze in een kom en bestrooi met gemalen grof zeezout.
Je eet enkel de bonen binnenin, niet de peul. Schraap met je tanden de bonen uit de peul en gooi de peul weg.

Dit kan als aperitiefhapje gegeven worden of ook gewoon als bijgerecht.

Shiitakes in sojasaus

8 grote shiitakes (vers of gedroogd)
375 ml dashi
2 el mirin
2 el sake
2 el japanse sojasaus
1 el donkerbruine basterdsuiker

Als je gedroogde shiitakes gebruikt laat je deze eerst 30 minuten weken in heet water en dan giet je ze goed af. Verwijder de steeltjes.

Dashi is een japanse bouillon verkrijgbaar in Oosterse supermarkten in poedervorm dat je dan mengt met kokend water. (zie vermelding op de verpakking).
Doe 375 ml dashi in een steelpan samen met mirin, sake, sojasaus en suiker. Zet de pan op hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook. Voeg de shiitakes toe, breng alles weer aan de kook, draai het vuur laag en laat de saus pruttelen tot de vloeistof bijna verdampt is en je een dikkere saus krijgt. Dit kan duren van een half uur tot een uur, hangt van de hoeveelheid af.
Serveer de shiitakes in een kommetje als smaakmaker, onderdeel van meerdere gangen of met wat rijst als tussendoortje.

Miso-ramen

2 tl fijngehakte gedroogde stukjes wakame (zeewier)
500 gr ramen (noedels) vers of gedroogd
200 gr stevige tofu, in blokjes van 1,5 cm
2 lente-uitjes, in schuine ringetjes
1,5l dashi
2 el rode miso
1 el witte miso (of 3 el van 1 soort miso)
1 el mirin
3 tl Japanse sojasaus

Laat de wakame 5 min in koud water weken, of tot hij voldoende vocht heeft opgenomen en glanzend maar niet papperig is. Giet goed af en zet apart.

Breng een grote pan licht gezouten water aan de kook en voeg de noedels toe, roer ze los met eetstokjes. Kook ze gaar volgens de verpakking. Giet de noedels af en spoel met koud water, zodat overtollig zetmeel verwijderd wordt. Verdeel de noedels over 4 grote, verwarmde kommen. Leg de blokjes tofu en lente-ui erop.

Breng ondertussen de dashi aan de kook en laat pruttelen: gebruik hiervoor gedroogd dashi-poeder gemengd met water, verhoudingen volgens de verpakking.

Roer in een kom de rode en witte miso en 250 ml dashi door elkaar. Klop tot een glad geheel. Roer het mengsel door de rest van de dashi in de pan. Breng aan de kook en voeg mirin, sojasaus en wakame toe en verwarm nog 1 minuut. Roer nog even en schep de bouillon in de kommen met de noedels en serveer het gerecht meteen.

Any comment?